Oorzaken

Een wildgroei van Candida schimmels ontstaat als de verhouding tussen de ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in uw lichaam en/of de regulering va het zuur-base systeem uit balans zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 

  • Te veel glucose, koolhydraten en/of verzurende voedingstoffen in uw voedingspatroon, want gist heeft dit nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen.
  • Een verzwakt immuunsysteem en/of een disbalans in de zuurtegraad (pH-waarde) van het lichaam, veroorzaakt door chronische stress, ziektes, blootstelling aan giftige stoffen (bv. zware metalen en verdelgingsmiddelen)
  • Het gebruik van medicijnen, zoals antibiotica, waarmee u sommige gevallen ook de ‘goede’ bacteriën doodt, anticonceptiepillen en corticosteroïden. De staan erom bekend dat ze schimmelgroei bevorderen.
  • Een verandering of disbalans in de hormonen die een verandering in de zuurtegraad (pH-waarde) tot gevolg hebben, bijvoorbeeld bij zwangerschap, voorafgaand aan de menopauze, vlak voor, na de menstruatie of bij het gebruik van anticonceptiepillen

 

Wanneer een arts Candida vaststelt dan schrijft hij of zij vaak schimmeldodende medicatie voor, zoals bijvoorbeeld anti-schimmel crèmes, schimmelwerende shampoos en/of schimmeldodend mondwater. Het behandelen van een Candida infectie heeft alleen succes als u deze bij de bron aanpakt, het is dus altijd belangrijk om vast te stellen of een van bovenstaande oorzaken een rol spelen. Als de symptomen vervolgens verdwijnen, lijkt het voor veel mensen dat ze genezen zijn van Candida. Met deze symptoombestrijding wordt de onderliggende oorzaak echter niet aangepakt, vaak keren de symptomen weer terug zodra met de medicatie wordt gestopt.

 

Gelukkig komen steeds meer artsen tot dit inzicht en onderkennen dat Candida niet het gevolg is van een plaatselijke wildgroei van schimmels maar dat de oorzaak van Candida heel gecompliceerd kan zijn. Toch is Candida door de farmaceutische industrie meest genegeerde bron van ziekte. Candida kan verschillende signaalstoffen produceren waarmee de hormonale processen in het lichaam wordt beïnvloeden. Zolang de balans in de darmen niet verstoord wordt, maakt het ons niet ziek maar door bepaalde omstandigheden zoals veranderingen in de zuurgraad en het suikergehalte van het bloed zal deze gist geactiveerd worden en muteren naar een schimmel. 

 

Lees meer over candida en verzuring >>>

Start de gratis verzuringstest

 

Controleer of u een verhoogde kans heeft op verzuring van het lichaam.

 

Start de test >>>