Witte afscheiding en Jeuk

Witte afscheiding is een vloeistof die in de vagina aanwezig is. De wanden van de vagina zijn bekleed met een witachtig laagje dat onder andere bestaat uit lactobacillen. De lactobacillen zorgen ervoor dat het milieu in de vagina zuur blijft (tussen pH 5.0 - 5,5). De zuur-base balans van het lichaam speelt een belangrijke rol bij de vorming van witte afscheiding.

 

Niet elke vrouw heeft evenveel afscheiding. De ene vrouw produceert weinig afscheiding, de andere wat meer. Enkele oorzaken die van invoed kunnen zijn op de producten van afscheiding zijn: 

 

  • De maandelijkse cyclus: Rond de eisprong, die meestal tussen twee menstruaties in valt, is er meer vocht. Ook kleur en geur van de afscheiding wisselen onder invloed van de cyclus
  • Seksuele opwinding: Hierbij zorgt de vagina voor extra vocht
  • Tijdens de zwangerschap kan de afscheiding veranderen
  • De anticonceptiepil kan de afscheiding beïnvloeden
  • Ook de leeftijd heeft invloed: na de overgang wordt de vagina droger
  • Voeding kan indirect invloed hebben op de afscheiding

 

Witte afscheiding van de vagina is een normaal verschijnsel. De de baarmoederhals maakt ook vocht en slijm aan dat af en toe naar buiten komt. Dit wordt ook wel “witte vloed” genoemd. Normale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig en witachtig. Als het opdroogt, wordt het een beetje geel. Soms heeft een vrouw klachten over haar afscheiding. Witte afscheiding kan jeuk, irritatie of een branderig gevoel in en rond de vagina veroorzaken.

 

Veel afscheiding en jeuk worden vaak veroorzaakt door bacteriën of schimmels die normaal ook al in de vagina voorkomen. Een ontsteking kan ook ontstaan door schimmels of bacteriën die niet in de vagina thuishoren. De kans bestaat dat de afscheiding door een seksueel overdraagbare aandoening (soa) wordt veroorzaakt.

 

Over vaginale afscheiding hoeft u zich meestal geen zorgen te maken. Andere afscheiding dan u gewend bent, kan meestal ook geen kwaad. Het gaat bijna altijd in één tot drie weken vanzelf over. Jeuk, veroorzaakt door de afscheiding, is wel vervelend. Hierbij is soms het gebied rond de vagina gezwollen en geïrriteerd. Een afwijkende afscheiding in combinatie met jeuk of andere symptomen kan wijzen op een schimmel, bacterie of verstoorde zuur-base balans. Bij aanhoudende klachten kunt u dus beter contact opnemen met uw arts.

 

Lees meer over de zuurgraad van het lichaam >>>