Candida en voeding

Candida wordt direct beïnvloed door voeding. Voeding kan een schimmelinfectie voeden of juist tegengaan.

 

Groenten

Groenten staan bovenaan als het gaat om een effectief Candida dieet. Groenten “verhongeren” de Candida omdat ze niet genoeg suikers en zetmeel bevatten om de schimmel te voeden. Daarbij zijn  groenten ook ontzurend (basischvormend), wat bijdraagt tot het herstellen van essentiële de zuurbalans. Groenten versterken ook gezonde bacteriën in de darmen omdat deze bacteriën leven op plantenvezels. Deze gezonde bacteriën helpen vervolgens Candida te onderdrukken. Alle zetmeelrijke groenten waaronder aardappelen, maïs, erwten en bonen zijn tijdens een schimmelinfectie minder geschikt omdat ze juist de schimmels voeden.

 

Groenten dragen ook bij aan het absorberen van gifstoffen, ze zijn daardoor filters van het lichaam. Het beste is om groenten vers en rauw te eten. Eventueel kunnen ze ook gestoomd of licht gegrild worden.

 

Aanbevolen groentes in een Candida dieet:

Asperge, artisjokken, andijvie, aubergine, avocado, bloemkool, boerenkool, broccoli, groene bonen, knoflook (rauw), komkommer, kool, selderij en spruitjes.

 

Kruiden en specerijen

Veel kruiden en specerijen werken erg goed tegen Candida. Kruiden en specerijen bevatten antioxidanten, hebben schimmelwerende eigenschappen en ondersteunen de zuur-base balans. Kruiden bevatten elementen die, wanneer ze via extractie in het lichaam komen, de energie hebben om gebonden restzuren te breken en de afvoer van restzuren uit het lichaam te versnellen. Daarnaast verbeteren kruiden en specerijen de circulatie en verminderen ze ontstekingen.

 

Aanbevolen kruiden en specerijen  in een Candida dieet:

agrimonie, alchemilla, anijs,  basilicum, bonenkruid, braambesbladeren, brandnetelbladeren, citroen, citroenschil, daslook, dille, dragon, driekleurig viooltje, duizendblad, ereprijs, eucalyptus, fenegriek, frambozenbladeren, gewone lier, goudsbloem trossen, heemst, heermoes, hondsdraf, ijzerkruid, kamille, kaneel, karwijvruchten, koriandervruchten, kruidnagel, krulpeterselie, kurkuma, lavas, lavendel, lindebloesems, longkruid, matébladeren, melisse, moerasspirea, oregano, paardenbloemwortels, pepermuntblad, roos, rozemarijn, salie, selderij, tijm, venkel, weegbree, zilverschoon, zwarte peper

 

Veel van deze kruiden zijn te vinden in ontzurende kruidenthee (verkrijgbaar bij vakdrogisten, gezondheidwinkels, reformwinkels en enkele apotheken.). Met name  ontzurende thee die een grote variëteit aan deze kruiden bevat is erg goed om te drinken bij Candida.

 

Basische voedingsextracten

Het eten van groente en bladgroenrijke kiemen is belangrijk in het dieet om Candida tegen te gaan. Ze bevatten een veelheid aan allerlei basische voedings- en orthomoleculaire stoffen. Het ontzuurt de vaginale omgeving en levert bovendien de lichaamscellen een schat aan energie (weerstandsverhogend).

 

Fruit bevat veel schimmelwerende voedingsstoffen, maar fruit bevat ook fruitsuikers die candida weer voedt. Daarom wordt aanbevolen om fruit niet te rijp te eten, dus in de beginfase van rijping.

 

Helaas lukt het niet iedereen om dagelijks voldoende porties groenten en fruit binnen te krijgen. Daarbij leidt de minerale uitputting van de grond door de intensieve landbouw tot verschraling van de broodnodige nutriënten in deze belangrijke voeding.

 

Bepaalde groene basische voedingsextracten kunnen dan uitkomst bieden om deel uit te maken van het dagelijkse anti Candida dieet:
 

  • Extracten van gekiemd gerstegras en tarwegras: deze bevatten o.a. het hele spectrum aan natuurlijke vitamines, basische mineralen als zink, kalium, ijzer, calcium, magnesium en fosfor, essentiële aminozuren, en antioxidanten zoals superoxidedismutase. Verder bieden beide kiemgrassen het lichaam een grote hoeveelheid aan chlorofyl (bladgroen), de stof die het lichaam reinigt en voorziet van energie.

 

  • Extracten van Chlorella en Spirulina: deze algen zijn zeer rijk zijn aan natuurlijke vitamines en mineralen. Daarnaast bevatten ze hoge concentraties aan chlorofyl en andere fytonutriënten zoals flavonoïden, carotenoïden en fenolzuren. Chlorella en spirulina hebben bevorderen een gezonde zuurbalans en geven het lichaam energie.

 

  • Basische extracten van diverse fruitsoorten: deze bevatten belangrijke schimmelwerende voedingstoffen.

 

De meeste extracten zijn verkrijgbaar bij vakdrogisten, gezondheidwinkels, reformwinkels en enkele apotheken. Ook kunnen daar ook supplementen worden gevonden die bestaan uit een combinatie van verschillende groene basische voedingsextracten.

 

Noten en zaden

Noten en zaden bevatten belangrijke ontzurende en schimmelwerende voedingsstoffen, maar ze zijn soms lastig te verteren voor mensen met Candida. Ze kunnen het beste in beperkte hoeveelheden worden gegeten. Voor sommige mensen zijn noten prima, voor anderen niet.

 

Noten en zaden in een Candida dieet:

amandelen, amandel melk (ongezoet), kokosnoot crème, kokosmelk (ongezoet), lijnzaad, hazelnoten, hennepzaden, macadamia, pecannoten, pompoenpitten, zonnebloempitten, walnoten.

 

Vlees

Eet alleen vers en biologisch vlees. Biologisch vlees is vrij van antibiotica. Veel mensen met Candida in de darmen hebben schade geleden aan de darmflora door antibiotica. Het is beter om producten van gezonde dieren te gebruiken. Bovendien is het goed voor het milieu en goed voor de dieren, die op biologische boerderijen een natuurlijkere leven kunnen leiden. Bewerkt vlees zoals boterhamworst, spek en rookworst, zitten vaak boordevol dextrose, nitraten, sulfaten en suikers. Biologische spek kan geschikt zijn. Gerookt of vacuüm verpakt vlees ook vermijden.



Vlees dat het beste past bij een Candida dieet:

Kip, lam, kalkoen

 

Voedingstips bij Candida:

 

  • Eet veel groeten en “onrijp” fruit
  • Drink veel ontzurende kruidenthee
  • Drink veel basisch water (water met een hoge pH waarde)
  • Eet voornamelijk biologisch, vers, wit vlees
  • Vermijd suikers
  • Eet niet te lang eenzijdig! Wanneer een Candida dieet te lang (strak) wordt gevolgd, kunnen eventueel tekorten ontstaan. Supplementen in de vorm van basische voedingsextracten helpen om tekorten tegen te gaan

 

Lees meer over candida en verzuring >>>

 




 

 


Start de gratis verzuringstest

 

Controleer of u een verhoogde kans heeft op verzuring van het lichaam.

 

Start de test >>>