Jeuk Schaamlippen

Een van de meest vervelende symptomen van een vaginale schimmelinfectie is jeuk aan de schaamlippen. Het symptoom kan worden behandeld met verschillende vrij verkrijgbare medicatie. Daarnaast dient de zuur-base balans van de vaginale omgeving te worden hersteld. Jeuk aan schaamlippen kan meerdere mogelijke oorzaken hebben.

 

  • infecties
  • algemene huidafwijkingen zoals eczeem of psoriasis
  • verandering van de huid van de schaamlippen, bijvoorbeeld in de overgang

 

Vaginale jeukklachten komen het meest voor als gevolg van onverstandige gewoontes zoals het veelvuldig gebruik van vaginale zure spoelingen en het dragen van inlegkruisjes. Deze klachten duren meestal enkele uren of dagen. Bij aanhoudende jeuk is de kans groot dat het een vaginale schimmelinfecte is. Als de vaginale klachten vaker dan drie keer per jaar optreden is onderzoek naar de oorzaak nodig omdat hiermee kan worden vastgesteld of er sprake is van een chronische infectie.

 

Jeuk in de schaamstreek is een van de symptomen die het beste met vaginale crème en vaginale zetpillen kan worden behandeld. Mocht hierna de jeuk terugkeren, kan het betekenen dat de zuur-base balans van de vagina is verstoord. Door het herstellen van de zuur-base balans kan het lichaam ook in de vagina de zuurgraad in balans brengen en zodoende de oorzaak aanpakken.

 

Lees meer over de zuurgraad >>>