Herstellen van de zuur-base balans

De zuurgraad van de vagina wordt bepaald door verzuring van binnenuit. Verzurende factoren als voedsel en drank (alcohol en koolzuurhoudende dranken), stress, medicatie en roken produceren veel zure afvalstoffen. Het lichaam moet deze kwijt en voert ze af via de o.a. de urine, de ontlasting en de huid. Wanneer nu een overschot aan zuren bij de blaas en de urinebuis aanwezig is, dan stijgt de zuurgraad naar een niveau waarbij schimmels goed gedijen. Bij een vaginale schimmelinfectie kunnen klachten voorkomen als witte afscheiding, pijn bij het plassen, jeuk, schilfervorming. Deze klachten ontstaan doordat schimmels giftige stoffen uitscheiden (mycotoxinen) waar het lichaam op reageert.

 

Herstel de balans door te ontzuren

Een structurele oplossing tegen vaginale schimmels is de zuurgraad van de vaginale omgeving weer herstellen zodat schimmels niet kunnen leven of groeien. Daarnaast worden de schadelijke mycotoxinen actief uit het lichaam verwijderd, waardoor de vervelende klachten bij vaginale schimmels verdwijnen.

 

Het herstellen van de zuur-base balans doe je door het lichaam actief te ontzuren. Ontzuren betekent dat je zure afvalstoffen gaat neutraliseren en afvoeren. Hoe intensiever je ontzuurt, des te sneller keert de zuurgraad van de vaginale omgeving weer terug naar de evenwichtssituatie (pH 5.0 – 5.5)

 

Ontzuren bij vaginale schimmels

Het lichaam en de vaginale omgeving kun je ontzuren van binnenuit door het toevoegen van basische druppels aan uw drinkwater, en van buitenaf door het nemen van basische baden:

 

1. Drink basisch water dat je maakt met basische druppels

Door toevoeging van basische druppels (druppels met een hoge pH waarde) aan je drinkwater wordt de PH waarde ervan verhoogt naar 9.5. Hierdoor ontstaat basisch water. Door het drinken van basisch water wordt de zuurgraad in de maag tijdelijk verlaagd. Ons lichaam corrigeert dat snel door weer zuur voor de maag aan te maken. Daarbij wordt tegelijkertijd via de maagwandcellen natriumbicarbonaat afgegeven aan het bloed. De natriumbicarbonaat zal dan overtollige zuren neutraliseren. Van binnenuit werk je aan het herstellen van een goede vaginale zuurgraad.

 

2. Neem ontzurende en mineraliserende baden met basisch badzout

Door het nemen van basische baden welke je maakt met basisch badzout, ga je de vaginale omgeving van buitenaf ontzuren. Basisch badzout bestaat uit ingrediënten als natriumbicarbonaat, natriumcarbonaat, kaliumbicarbonaat, magnesiumsulfaat, ongeraffineerd Himalayazout. Door het toevoegen van basisch badzout aan je badwater krijgt deze een pH waarde van ± 8.5. Door een “osmotische druk” worden na 20 minuten de zure afvalstoffen van binnen naar buiten afgevoerd. Het basische badwater neutraliseert ook afscheidingen en verzacht de vaginale omgeving.

 

Ontzuringskuur bij vaginale schimmels

Voor het succesvol herstellen van de vaginale zuur-base balans kun je de volgende ontzuringskuur aanhouden:

 

Gedurende 4 weken:

 

  • drink dagelijks 5 glazen water met daaraan toegevoegd 3 basische druppels
  • Neem 3 keer per week een ontzurend basisch bad van 30 – 60 minuten door basisch badzout aan je badwater toe te voegen. Indien je geen bad hebt kun je ook gebruik maken van een vaginale douche

 

Door het ontzuren kunnen in de beginfase veel zuren loskomen. Ook door de afbraak  van de schimmels komen mycotoxinen vrij waardoor de klachten tijdelijk kunnen toenemen. Laat je hierdoor niet afschrikken, het is een teken dat de ontzuring aanslaat. Vaak is na enkele weken intensief ontzuren de zuurgraad weer hersteld waardoor de klachten verdwijnen.

 

Om de zuurgraad van de vaginale omgeving gezond te houden is het raadzaam om regelmatig te ontzuren. Neem bijvoorbeeld 1x per week een basisch bad en drink dagelijks enkele glazen water met basisch druppels.

 

Hoe ondersteun je verder een gezonde zuur-base balans

Het dagelijks ontzuren van het lichaam waardoor de vaginale zuur-base balans wordt ondersteund kun je verder bevorderen door te:

 
-          Ontzuren met speciale ontzurende kruidenthee

Ontzuren kan ook door het drinken van ontzurende kruidenthee. Belangrijk hierbij is een grote variëteit aan kruiden en de juiste kruidencombinatie. Kruiden bevatten energierijke elementen die na extractie in staat zijn om “zure zouten” te ontbinden. Speciaal ontzurende kruidenthee bevordert de afvoer van zuren via de urine, erg goed bij vaginale schimmels.

 

-          Ontzuren met gecoate basische tabletten:

Basische tabletten met een maagzuurresistente coating bevatten natriumbicarbonaat en lossen op in de darmen. De natriumbicarbonaat wordt via de darmwand in het lichaam opgenomen waarna de schadelijke zuren worden opgelost.

 

Maar let op! Het valt niet aan te raden om gewoon natriumbicarbonaatpoeder op te lossen in water en dit dan op te drinken. De opgeloste natriumbicarbonaat reageert dan met het maagzuur en wordt omgezet in koolstofdioxide, (keuken)zout en water. Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kan de bloeddruk stijgen door de verhoogde zoutvorming. De maagzuurresistente coating die om goede basische tabletten zit voorkomt reactie van natriumbicarbonaat met het maagzuur.

 

-          Ontzuren door het lichaam te voeden met basische voedingsextracten

Door je lichaam dagelijks te voeden met een grote hoeveelheid basische voedingsstoffen, bescherm je het tegen verzuring. Basische voedingsstoffen compenseren voor de dagelijkse stroom verzurende voedingsstoffen waardoor de zuurbalans wordt gehandhaafd. Basische voedingsstoffen zitten in o.a. groenten, diverse fruitsoorten, kiemgrassen (gerstegras, tarwegras), algen (chlorella, spirulina). Daarnaast zijn extra voedingscomplexen als vezels, enzymen en probiotica  essentieel. Zij verbeteren de zuurgraad van de darmen en houden deze op peil.

 

Verkrijgbaarheid van ontzurende producten

Ontzuring wordt door therapeuten al enige jaren succesvol toegepast bij het oplossen van vaginale schimmels. Tegenwoordig bestaan er enkele bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het maken van ontzurende producten zoals basische druppels, basische tabletten, speciale ontzurende kruidenthee, basisch badzout en basische voedingsextracten. Ontzurende producten zijn verkrijgbaar bij vakdrogisten, gezondheidwinkels, reformwinkels en enkele apotheken. Daarnaast kun je ontzurende producten tegenwoordig ook vinden en bestellen via internet.

 

Behandel uw vaginale schimmel structureel met het behandelplan van stichting Zuur-Base Kennis.