Wat is een vaginale schimmelinfecte

Een van de meest voorkomende schimmelinfecties is Candida. Deze wordt veroorzaakt door de gist Candida Albicans, die in ons lichaam aanwezig is en een wildgroei aan schimmels kan veroorzaken. Mensen over de hele wereld hebben last van deze schimmelinfecties. Candida is geen bacterie maar een schimmel. Hoewel candida vaker bij vrouwen voorkomt is candida bij mannen ook een vaak gehoord fenomeen. De reden dat dit soort infecties meer voorkomt dan vroeger is te danken aan onze moderne levensstijl en een veel hogere levensverwachting. Wie Candida heeft kan te maken krijgen met diverse gezondheidsproblemen die gelukkig goed te behandelen zijn. In sommige gevallen is een Candida schimmelinfectie echter zeer hardnekkig en steekt steeds opnieuw de kop op. Een Candida infectie is daardoor een veel voorkomend en vaak onderschat probleem dat verantwoordelijk kan zijn voor maanden tot zelfs jaren van chronische klachten.

 

Het is voor veel artsen lastig om de symptomen van de Candida te signaleren, waardoor u er jarenlang mee rond kunt lopen. Echter, het bepalen of u last heeft van Candida is een belangrijke stap in het creëren van een gezonde balans, want dit vormt de basis voor het in balans brengen van uw hormoonspiegel en zuur-base niveau.

 

Wat gebeurt er in uw lichaam als u Candida heeft?

Ons spijsverteringsstelsel, urinewegen en voortplantingsorganen bevatten verschillende soorten gisten die in harmonie leven met onze ‘goede’ bacteriën. Als de flora in deze organen door bijvoorbeeld een verzwakt immuunsysteem, gebruik van medicijnen of een ongezond voedingspatroon in disbalans raakt en de ‘goede’ bacteriën in de minderheid komen ten opzichte van de ‘slechte bacteriën’, dan kan Candida de kans krijgen om uit te groeien tot een veeltal van schimmels.

 

Er zijn diverse lichaamsdelen waar een Candida infectie kan ontstaan. De meest voorkomende plekken op en in het lichaam zijn:

 

  • In de voortplantingsorganen: Vrouwen hebben vaker te maken met Candida, want vaginale infecties veroorzaakt door Candida Albicans komen veruit het meeste voor.
  • Op de huid: Een Candida infectie op de huid vindt meestal plaats tussen de vingers en tenen, rond of onder de vingernagels, aan de binnenkant van de dijen, rond de anus en op de penis.
  • Rond of in de mond en keel. Orale Candida, ook vaak spruw genoemd, is te herkennen aan witgele plekjes op de lippen, tong, aan de binnenkant van de wangen of op het gehemelte.
  • In de darmen: Als er een disbalans ontstaat in de darmflora kunnen er allerlei rottings- en gistingsprocessen plaatsvinden in de darmen. Als gevolg hiervan kan Candida zich nestelen in de darmwand en kleine gaatjes graven.
  • In het lichaam: Candidiasis is een infectie veroorzaakt door Candida in het lichaam, en is een ernstige aandoening die meteen moet worden behandeld. Gelukkig komt Candidiasis niet vaak voor.

 

Lees meer over candida en verzuring >>>

Start de gratis verzuringstest

 

Controleer of u een verhoogde kans heeft op verzuring van het lichaam.

 

Start de test >>>