Wat kan je doen om een vaginale schimmelinfectie te verhelpen en te voorkomen?

Een vaginale schimmelinfectie kan gênant zijn maar is op de eerste plaats een vervellende aandoening. Een vaginale schimmelinfectie kan pijnlijk zijn, jeuken en/of een branderig gevoel veroorzaken. Heb je last van een vaginale schimmelinfectie? Dan is het misschien een troost om te weten dat je niet de enige bent. Bij maar liefst 30% van de Nederlandse vrouwen is een vaginale schimmelinfectie een regelmatig terugkerend fenomeen. En 70% van de Nederlandse vrouwen heeft ooit een vaginale schimmelinfectie gehad.

Gelukkig zijn er manieren om een vaginale schimmelinfectie te verhelpen, en misschien nog wel belangrijker, om te voorkomen dat de vaginale schimmelinfectie weer terug komt. Daar zullen we in dit artikel op ingaan. Voordat we dat doen gaan we eerst in op de vraag wat een vaginale schimmelinfectie precies is.

Wat is een vaginale schimmelinfectie?
De Candida Albicans is in de meeste gevallen de boosdoener van een vaginale schimmelinfectie. Deze eencellige schimmel (gist) gedijd goed in warme en vochtige omgevingen. De Candida Albicans schimmel is dan ook te vinden op verschillende plaatsen op en in het lichaam zoals de darmen, de maag, de slokdarm, de mond, de huid, huidplooien en de vagina.

Iedereen heeft de Candida Albicans schimmel, het is dus niet zo dat je door de schimmel besmet bent geraakt. De Candida Albicans schimmel zit bij iedereen, zowel vrouwen als mannen, in de darmen. Candida Albicans schimmels vormen samen met allerlei andere soorten schimmels en bacteriën de darmflora. De Candida Albicans schimmel kan ook gezondheidsklachten veroorzaken als deze in de darmen gaat overgroeien. Dit kan gebeuren als het evenwicht in de darmen wordt verstoord door bijvoorbeeld een antibioticakuur. Bij een antibioticakuur gaan ook de goede bacteriën, welke de groei van Candida Albicans schimmel onder controle houden, dood. Waarna de Candida Albicans schimmel kan gaan overgroeien.

Bij een vaginale schimmelinfectie is er sprake van overgroei van de Candida Albicans schimmel in en rondom de vagina.

Hoe herken je een vaginale schimmelinfectie?
In een vroeg stadium is het nog lastig om een vaginale schimmelinfectie te herkennen. De vaginale schimmelinfectie zal eenvoudiger te herkennen zijn naar mate de infectie zich uitbreid. Hieronder vindt je een opsomming van symptomen waaraan je een vaginale schimmelinfectie kunt herkennen:

 • De schaamlippen en de vagina worden rood van kleur
 • De huid in en rond de vagina raakt door de vaginale schimmelinfectie geïrriteerd
 • De vaginale afscheiding kan wit en brokkelig worden, deze afscheiding is vrijwel geurloos (afscheiding welke onaangenaam ruikt en groengelig of grijswit is duid op een bacteriële infectie, ga hiermee naar de huisarts)
 • De huid in en rond de vagina kan branderig gaan aanvoelen
 • In de vagina kan het gaan jeuken. De jeuk kan zich uitbreiden naar de schaamlippen en de huid daar omheen. De jeuk zal zo erg zijn dat je het liefste zou gaan krabbelen, omdat de huid door de vaginale schimmelinfectie kwetsbaar is kan je dit overigens beter niet doen
 • Urineren kan pijnlijk worden
 • Vrijen kan pijnlijk worden

 

Wat zijn de oorzaken van een vaginale schimmelinfectie
Een vaginale schimmelinfectie wordt in de meeste gevallen veroorzaakt doordat de Candida Albicans schimmel de gelegenheid krijgt te gaan overgroeien. Deze schimmel, welke altijd in het lichaam aanwezig is, kan gaan overgroeien als de omstandigheden voor deze schimmel gunstig zijn:

Door hormonale veranderingen
Door veranderingen in de hormoonhuishouding kan de Candida Albicans schimmel gaan overgroeien. Dit gebeurt vaak door veranderingen in de hormoonhuishouding als gevolg van de menstruatiecyclus en bij zwangerschap. Ook door veranderingen in de hormoonhuishouding als gevolg van de menopauze kan Candida Albicans gaan overgroeien.

Door het gebruik van antibiotica
De Candida Albicans schimmel wordt onder normale omstandigheden in toom gehouden door de goede bacteriën in ons lichaam. Bij het gebruik van antibiotica worden ook de goede bacteriën in ons lichaam gedood waardoor de Candida schimmel kan gaan overgroeien.

Door diabetes
Diabetici hebben een hogere kans op (schimmel)infecties, dit komt omdat de algehele weerstand bij diabetici lager is.

Een te droge vagina bij geslachtsverkeer
Indien de vagina bij geslachtsverkeer te droog is ontstaan er aan de binnenwand van de vagina kleine wondjes. Deze wondjes kunnen leiden tot een schimmelinfectie.

Een verkeerde pH-waarde van de vagina
Door de vagina te wassen met zeep krijgt de vagina een verkeerde pH-waarde. De Candida Albicans schimmel kan bij deze onnatuurlijke pH-waarde van de vagina gaan overgroeien.

Als gevolg van stress
Bij stress wordt de weerstand minder, er bestaat dan een groter risico op (schimmel)infecties.

Hoe we een vaginale schimmelinfectie kunnen verhelpen
Met een vaginale schimmelinfectie kan je naar de huisarts gaan. Na de constatering dat het om een vaginale schimmelinfectie gaat, zal deze je tabletten voorschrijven welke vaginaal ingebracht moeten worden. In de meeste gevallen zal dit de vaginale schimmelinfectie verhelpen. Als dat niet, of onvoldoende helpt, dan kan de arts je medicijnen voorschrijven voor oraal gebruik. Het nadeel van deze middelen is dat ze de oorzaak van de vaginale schimmelinfectie niet aanpakken waardoor je een na verloop van tijd weer last kan krijgen van een vaginale schimmelinfectie. Er zijn een aantal dingen welke je aan een vaginale schimmelinfectie kunt doen:

 • Breng wat yoghurt aan in en rondom de vagina, dit zorgt voor een zuurgraad waarbij de Candida Albicans schimmel zich niet prettig voelt
 • Doe in een vaginale douche 6 druppels Tea Tree Oil en neem daar 2 maal daags een vaginale douche mee
 • Als je een bad hebt dan kan je daar een pond keukenzout in oplossen. Het zoute water heeft een desinfecterende werking. Neem hierin iedere dag een bad gedurende minimaal 20 minuten
   

Waarmee je een nieuwe vaginale schimmelinfectie kan voorkomen:

 • Tijdens de menstruatie vaak je maandverband of tampon verschonen
 • Iedere dag je ondergoed verschonen en altijd op minimaal 60 graden wassen
 • Was je vagina alleen met water of met speciale vaginale zeep zodat je vagina altijd de natuurlijk zuurgraad heeft
 • Slapen zonder onderbroek, in een pyjama welke ruim zit
 • Voorkom dat je lang rond loopt in natte badkleding bij een bezoek aan het zwembad of het strand
 • Voorkom dat de Candida Albicans schimmel, welke in de darmen leeft, in aanraking komt met je vagina door ontlasting altijd van voor naar achteren af te vegen
 • Gebruik een glijmiddel om te vrijen als je niet voldoende nat wordt of zorg voor een langer voorspel, dit voorkomt dat er kleine wondjes in de vagina ontstaan waar de Candida Albicans schimmel een infectie kan veroorzaken
 • Een goede weerstand is belangrijk bij het voorkomen van (schimmel)infecties. Eet daarom gezond, beweeg voldoende en neem voldoende rust.

Start de gratis verzuringstest

 

Controleer of u een verhoogde kans heeft op verzuring van het lichaam.

 

Start de test >>>