Emma

Bij mij in de praktijk merk ik dat het eerder regel dan uitzondering is tegenwoordig dat dames van zeer uiteenlopende leeftijden last hebben, of last krijgen van vaginale schimmels. Wat ik altijd doe is in ieder geval goed kijken naar leef en eetgewoonten want dit is van zeer grote invloed. Vaak spelen (verborgen) suikers een hele grote rol, dit is de perfecte voedingsbodem voor een schimmel. Vlak mentale belasting (stress) zeker niet uit want dit is ook zeker een hele grote belasting van ons systeem. Het komt er eigenlijk op neer dat het lichaam niet meer in balans is en het vergt tijd, geduld en doorzettingsvermogen om dit weer te herstellen.

 

De eerste stap is de voeding goed onder de loep te nemen. Zoals ik al eerder vermeldde is het raadzaam om alles waar suiker in zit te gaan vermijden (ook zoetstoffen) maar denk ook bijvoorbeeld aan “snelle” koolhydraten, gist houdende producten (bv. bier en schimmelkazen) en groentes die zelf schimmeldraden bevatten (bv. champignons). Vervolgens moet de zuur-base balans weer hersteld worden in het lichaam. Dit kan met producten die hiervoor speciaal zijn ontwikkeld zijn, door bijvoorbeeld basisch water te drinken, speciale basische baden te nemen. Maar ook ontzurende kruidenthee is goed om te ontzuren. Dan worden er zowel van binnenuit als van buitenaf actief aan de klachten gewerkt.

 

Het kan zeker zo zijn dat in het begin er weer een schimmelinfectie opkomt maar dit is eigenlijk een positief teken. De balans moet worden hersteld en dat kan alleen maar door in 1ste instantie de zuren af te voeren. In dit proces kunnen oude klachten tijdelijk weer even opleven en belangrijk is om juist dan te blijven volhouden en doorzetten. Het is moeilijk aan te geven binnen welk tijdsbestek iemand goed ontzuurd is want dat verschilt per persoon (iedereen is echt uniek!) maar houd rekening met enkele weken tot een paar maanden.

 

Ook op andere vlakken zijn er vaak resultaten merkbaar omdat ontzuren in combinatie met een ondersteunende levensstijl zich niet beperkt tot 1 klacht, het heeft invloed op het hele lichaam en gemoedstoestand. Een goede (natuur)arts, therapeut of voedingsdeskundige kan u zeker ondersteunen en begeleiden in dit proces. Succes!

 

Lees meer over candida en verzuring >>>